Ingredienser ( 4 personer )

Kyllingen

  • 1 hel kylling - eller 3-4 kyllingebryster
  • 10 hele peberkorn
  • Vand og 2 bouillonterninger - helst kylling
  • Evt. lidt blandet grønt til kogning, - f.eks. gulerod, bunden af de grønne asparges, løg og lignende
  • Salt

Saucen

  • 50 g smør
  • 3 spsk hvedemel
  • 6-7 dl bouillon, - fra den kogte kylling
  • 1 dl fløde - kan erstattes af sødmælk
  • Salt og friskkværnet peber
  • Evt. en smule friskpresset citronsaft

Grøntsager

  • 4 gulerødder, skrællet og skåret i skiver
  • 1 bdt friske grønne asparges skåret i mundrette bidder
  • 200 g ærter, friske eller optøede
  • Salt og peber
  • Persille, ærteskud eller lignende til toppen

Til servering

  • Nye kogte kartofler
  • Evt. persille eller frisk dild

Sådan gør du

Kyllingen

Skyl og rens kyllingen fri for urenheder, og læg den i en stor gryde.

Dæk kyllingen med vand, og tilsæt peberkorn, salt, bouillonterninger og evt. lidt blandede grøntsager

Note - Bruger du kyllingebryst til opskriften, kan du nøjes med at koge disse i lidt bouillon, - de skal have ca. 10 minutter, alt efter størrelse. Her vil jeg anbefale at lave en ny portion bouillon til saucen.

Bring kyllingen i kog, og skum vandet af.

Skru ned for blusset, og lad kyllingen simre under låg, ved svag/middel varme i ca. 45 min., afhængig af størrelsen. Fjern urenheder fra bouillonen undervejs.

Tag kyllingen op, sigt bouillonen fri for eventuelle grøntsager, og hæld bouillonen tilbage i gryden. Kog den ind ved høj varme, - og pluk kyllingen når den er kølet let af, og skær den i mundrette bidder.

 Er tiden til det, må kyllingen meget gerne køle let af i kogevandet i 20-30 minutter.

 

Grøntsager og sauce

Kog gulerødderne i bouillonen i ca. 4-5 minutter, - alt efter størrelse på stykkerne. De skal være møre, men stadig have bid.

Fisk grøntsagerne op, lad dem dræne i en sigte, og sluk for bouillonen.
Mål af så du har ca. 7 dl bouillon.

Smelt smørret i en gryde, og pisk melet ud heri. Lad det bruse op og varm det godt igennem i et par minutter, - pisk det grundigt imens.

Tilsæt bouillonen lidt ad gangen, og pisk den ind i saucen.

Hæld fløden ved, og lad saucen koge op, - fortsat under omrøring.

Lad derefter saucen simre i 10 minutter, eller til den er kogt ind, og har en lækker cremet, men ikke for tyk, konsistens. Rør undervejs.

Tilsæt gulerødderne, de friske snittede asparges, ærter og kylling, og vend det godt sammen.

 *Jeg koger ikke asparges stykkerne først, da jeg bedst kan lide dem med lidt bid i. Derfor lader jeg dem kun tilberede i saucen mens denne varmes igennem. Du kan sagtens koge dem sammen med gulerødderne først, hvis du foretrækker dem mere møre.

 

Varm retten hurtigt igennem, og smag saucen til med salt, peber og evt. friskpresset citronsaft.

Server med nye kogte kartofler og lidt grønt på toppen.

 

Opskriften er udviklet i samarbejde med Gourministeriet.

Prøv også