Bagt kartoffelmos

Prøv en lækker og luftig bagt kartoffelmos som tilbehør - lækker sprød udenpå og blød indeni.

4 portioner
Tilberedningstid: 50 minutter

 

Det skal du bruge:

1 kg kartofler
300 g knoldselleri
2 dl minimælk
75 g smør
2 æg
Salt og friskkværnet peber

 

Sådan gør du:

  • Skræl kartoflerne og sellerien.
  • Skær dem i grove stykker og kog dem møre i usaltet vand.
  • Del æggene i blommer og hvider, og pisk hviderne stive.
  • Lad smørret smelte ved middel varme og lad det bruse op og blive brunt.
  • Hæld vandet fra kartoflerne og sellerien og mos dem.
  • Pisk dem sammen med det brunede smør til en tyk, glat mos.
  • Pisk æggeblommer og mælk i kartoffelmosen og smag den til med salt og peber.
  • Lad den køle let af og vend de piskede æggehvider i.
  • Kom kartoffelmosen i et smurt, ovnfast fad og bag den 20-25 minutter ved 180 °C til overfladen er gylden.

 

Et ekstra gear:

Skal det være ekstra lækkert, kan du tilføje en lille smagfuld ”overraskelse” til din bagte mos.

Følg opskriften ovenfor men kom mosen i en sprøjtepose med en stor tyl, hvis du har en. Ellers kan du klippe hul i det ene hjørne af en frysepose og bruge den som sprøjtepose.

Smør portionsskåle grundigt og sprøjt lidt mos i bunden og rundt langs siden, så der er en lille fordybning i midten.

Rør 2,5 dl creme fraiche med 1 fed presset hvidløg og 4 spsk. finthakket purløg.

Kom en god klat i hver fordybning og sprøjt et lag kartoffelmos over fyldet i en pæn top og sørg for at fyldet er lukket helt inde.

Bag i en 175 °C forvarmet ovn i 12-14 minutter alt efter størrelsen til mosen er let gylden.

Tip!

Du kan lave kartoffelmosen i forvejen og opbevare den (ubagt) i køleskabet, til du skal bruge den. Bager du dem direkte fra køleskabet, skal bagetiden forlænges med ca. 5 minutter.

Prøv også