Bagt kartoffelmos
PRØV EN LÆKKER OG LUFTIG BAGT KARTOFFELMOS SOM TILBEHØR - LÆKKER SPRØD UDENPÅ OG BLØD INDENI.
Ingredienser ( 4 portioner )
- 1 kg kartofler
- 300 g knoldselleri
- 2 dl minimælk
- 75 g smør
- 2 æg
- Salt og friskkværnet peber
SÅDAN GØR DU:
- Skræl kartoflerne og sellerien.
- Skær dem i grove stykker og kog dem møre i usaltet vand.
- Del æggene i blommer og hvider, og pisk hviderne stive.
- Lad smørret smelte ved middel varme og lad det bruse op og blive brunt.
- Hæld vandet fra kartoflerne og sellerien og mos dem.
- Pisk dem sammen med det brunede smør til en tyk, glat mos.
- Pisk æggeblommer og mælk i kartoffelmosen og smag den til med salt og peber.
- Lad den køle let af og vend de piskede æggehvider i.
- Kom kartoffelmosen i et smurt, ovnfast fad og bag den 20-25 minutter ved 180 °C til overfladen er gylden.
ET EKSTRA GEAR:
Skal det være ekstra lækkert, kan du tilføje en lille smagfuld ”overraskelse” til din bagte mos.
Følg opskriften ovenfor men kom mosen i en sprøjtepose med en stor tyl, hvis du har en. Ellers kan du klippe hul i det ene hjørne af en frysepose og bruge den som sprøjtepose.
Smør portionsskåle grundigt og sprøjt lidt mos i bunden og rundt langs siden, så der er en lille fordybning i midten.
Rør 2,5 dl creme fraiche med 1 fed presset hvidløg og 4 spsk. finthakket purløg.
Kom en god klat i hver fordybning og sprøjt et lag kartoffelmos over fyldet i en pæn top og sørg for at fyldet er lukket helt inde.
Bag i en 175 °C forvarmet ovn i 12-14 minutter alt efter størrelsen til mosen er let gylden.
TIP!
Du kan lave kartoffelmosen i forvejen og opbevare den (ubagt) i køleskabet, til du skal bruge den. Bager du dem direkte fra køleskabet, skal bagetiden forlænges med ca. 5 minutter.